A szénhidrátok jellemzése

1636
HOZZÁSZÓLÁS:

A szénhidrátok olyan egyszerű vagy összetett szerves vegyületek, melyek a szervezet számára a könnyen hasznosítható energiaforrás szerepét canstockphoto11187831ltik be (amit kalóriában fejezünk ki).

Minden szénhidrát szénből, hidrogénből és oxigénből áll, és mindet növények állítják elő.

Az egyszerű szénhidrátok

Az egyszerű felépítésűek a cukrok, melyek közül a glükóz (szőlőcukor) a legalapvetőbb. Az emésztési folyamatok során végül minden szénhidrát glükózra bomlik le, amely felszívódik és különféle módokon hasznosul a szervezetben.

Cukrok esetében ez a folyamat hamar végbemegy és a képződő glükóz gyorsan bekerül a véráramba. Ekkor azonnal felhasználható, különösen, ha az energiaigény például erős testgyakorlás miatt fokozott; e célból atléták előszeretettel fogyasztanak glükózt. A vörösvérsejteknek szükségük van glükózra és ez az agy legfőbb energiaforrása is!

Összetett szénhidrátok

A keményítők (poliszacharidok) összetettebb szénhidrátok, amelyek glükóz molekulák láncaiból épülnek fel. Emésztő enzimek általi lebontásuk hosszabb időt vesz igénybe, ezért lassabb, fokozatosabb glükóz ellátást biztosítanak.

Mi a glükongenezis?

A testnedvek glükóztartaléka általában elegendő egynapi tevékenység energiaszükségletének fedezésére.

Amennyiben glükóz nem áll rendelkezésre, a szervezet képes azt a májban a glükoneogenezisnek nevezett biokémiai folyamat során előállítani:

  • Ehhez a zsírokból származó glicerin és a fehérjékből származó aminosavak szolgálnak alapanyagul.
  • Ellenkező esetben a glükózfelesleg a májban alakul összetett (poliszacharid) szénhidráttá, glikogénné (állati keményítő). Ez utóbbi főként máj- és izomsejtekben raktározódik, és akkor kerül felhasználásra, amikor a vérben glükózhiány alakul ki.

Egyszerű cukor vagy keményítő?

Általában az egyszerű cukrok, különösen a feldolgozott élelmiszerekben (édességekben, kekszekben, süteményekben, csokoládékban, szószokban, stb.) található finomított típusúak csupán kalóriával látják el a szervezetet, és jelentős mértékben hozzájárulnak a fogszuvasodáshoz.

Az ételek széles választékában, így gabonákban, magvakban, a kenyérben, tésztában, burgonyában, zöldségekben és gyümölcsökben sokszor rostok, vitaminok és ásványi anyagok kíséretében megtalálható keményítők jóval hasznosabbak. Azonban a finomításon és feldolgozáson átesett élelmiszerek, mint például a kenyér, liszt, rizs és tészta fehér változatainak keményítőtartalma csökken.

Sokan vagyunk, akik kedvelik a finomított cukrok és szénhidrátok kevésbé hasznos formáit, melyek fogyasztását könnyű túlzásba vinni, ami pedig a fogszuvasodást, súlygyarapodást, kóros elhízást segíti elő. Nem szükséges ezeket teljesen mellőzni az étrendből, de ésszerű néhány egyszerű módosítással, a keményítőben gazdag ételek fogyasztásának növelésével az egészségesebb szénhidrátokat részesíteni előnyben.

Amennyiben teljes őrlésű, barna vagy korpás készítményékre esik a választás, az azzal a további előnnyel jár, hogy az étrend rosttartalma is növekszik. Ezenfelül ezek az étkek általában jobban csillapítják az étvágyat, hamarabb teltségérzethez vezetnek és éppolyan ízletesek, mint fehér változataik, emiatt a főétkezések közt jelentkező éhségérzetet segítenek csökkenteni.

1636
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]