Amit a húsok zsírtartalmáról általában tudni érdemes

702
HOZZÁSZÓLÁS:

Olyan anyagok is lehetnek a húsban, amelyek – túlzottan nagy arányuk esetén – egészségügyi szempontból kevésbé kívánatosak.
Közöttük első helyen szerepel a zsiradék.

A zsír a húsban zsírszövet formájában van jelen. Ez lehet jól látható felületi zsiradék vagy az izmon belüli, márványozottságot adó zsír. Az előbbit el lehet távolítani, az utóbbit gyakorlatilag nem.

A teljesen sovány színhús 0,5-2% zsírt tartalmaz, függetlenül attól, hogy milyen állatból származik. A sovány húsra irányuló fogyasztói igény arra ösztönözte a tenyésztőket és az állattartókat, hogy minimális zsírtartalmú húst állítsanak elő.

Kiderült azonban, hogy kb. 2,5% zsírtartalom alatt a hús túlságosan száraz, élvezhetetlen, mert elmarad az a hatás, amit a zsiradék gyakorol a nyáltermelésre, ezenkívül az aromaanyagok hordozójának szerepét sem töltheti be.

A zsírtartalom függ az állat fajától, fajtájától, korától, nemétől, takarmányozásától

A zsírtartalom más a teljes állati testre nézve, a különböző testtájakon, a csontos tőkehúsban, a kicsontozott és lezsírozott húsban. Induljunk ki a hasított félsertésből.

A vágóhídon a bőrt és a szalonnát eltávolítják, általában ilyen formában kerül a tőkehús a húsboltokba. A hússzéki bontás után kapjuk a húsrészeket, amelyeket a hentesnél megvásárolunk. A felületi zsiradék letisztítása eredményezi a szín-húst. Egyes húsrészeket (császár-szalonna, csülök) bőrös szalonnával együtt is fogyasztunk.

Különösen sovány a karaj- és combszínhús (1,9-2,5% zsír). Átlagosan a kereskedelmi húsrészek zsírtartalma 10,5%, a színhús zsírtartalma 3,7%.

Marhahúsra ugyanezek az értékek 8,4% és 4,6%. A márványozottabb bárányszínhús zsírtartalma 8,8%.

Láthatjuk, hogy az állati testnek vannak zsíros és kevésbé zsíros részei is.

Ha egészségesen akarunk táplálkozni, akkor a sovány húsokat részesítsük előnyben, a zsíros részekből ritkábban és kisebb adagot válasszunk!

A baromfihúsok közül kevés zsírt tartalmaz a csirke- és pulykamell– és -combhús (1%, 111. 3-5%), többet a pecsenyekacsa és -liba húsa (12,0%, 111.13,6%).

A csirkebőr 24% zsírtartalma miatt jelentősen megnő a zsiradékbevitelünk, ha pl. a grillcsirkét bőrrel együtt esszük.

A sokat mozgó vadak húsa különösen sovány, pl. a vadnyúlé 1,1% zsírtartalmú (szemben a házinyúl 8,0%-ával), az őzé 1,9%.

A halak közül nagyon kevés zsír van a tőke-halfilében (0,5 %), a fogas, harcsa és keszeg húsában (0,8%), lényegesen több a lazacban (14%), míg az angolna (25%) kimondottan zsíros.

A húsételek zsírtartalma az elkészítés módjától is függ!

Hőkezelés alatt a hús folyadékot veszít, minél erősebb a hőhatás, annál többet.
A zsírkiválás kisebb mértékű, így összességében a zsírtartalom besűrűsödik.

A sovány hús zsírtartalma pároláskor 20%-kal, sütőben való sütéskor 49%-kal, roston sütés-kor 45%-kal nő.

A legsoványabb hús is zsírossá tehető bőséges panírozással és zsiradékban sütéssel!

Megjegyzendő, hogy a sovány húsok kíméletes hőkezelést igényelnek, mert különben rágósak, szárazak lesznek.

Ételeinket akár zsiradék hozzáadása nélkül is készíthetjük mikrohullámú készülékben vagy korszerű, bár nem olcsó sütő-főzőedényekben. S ha a húsétel mellé nem a hagyományos magyar konyha szerinti zsíros köretet, hanem párolt zöldséget, salátát vagy savanyúságot fogyasztunk, akkor nem kell aggódnunk zsír- és energiafelvételünk miatt.

702
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Login



Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!



Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]