Milyen az egészséges étrend?

773
HOZZÁSZÓLÁS:

Az egészséges étrendet a három alapvető komponens – szénhidrátok, fehérjék és zsírok -, valamint az ásványi anyagok és vitaminok egyensúlya adja. Szerencsés, ha a zsíroknál magasabb a szénhidrátok és fehérjék aránya.

Szénhidrátforrások

Szénhidrátokban (cukrok és keményítő) gazdag a kenyér, a burgonya, a rizs, a gabona-, a tésztafélék – egyben rostokban is gazdagok. A teljes kiőrlésű élelmiszsziv-egeszseges-taplalkozaserek, így a teljes kiőrlésű lisztből készült tészták, barna rizs és barna kenyér adják a leggazdagabb szénhidrátforrást, de a fehér rizs és a fehér kenyér is tartalmaz szénhidrátot.

Fehérjeforrások

A húsok és halak fehérjében gazdagok, és magas az energiatartalmuk. Ezen belül a csirke- és pulykahús zsírtartalma alacsonyabb, mint a vörös húsoké, amelyeket a marha- és disznóhús képvisel. A tojás, a gyümölcsök, a dió, a bab, a borsó, a lencse mind-mind fehérjeforrások, és különösen fontosak a vegetáriánus étrendűek számára.

Zsírok az étrendben

  • A zsírok fontos energiaforrásnak számítanak, segítik a sejtek felépítését, valamint a vitaminok felszívódását. Az egyensúly mégis fontos, mert a túl sok zsiradék, különösen a telített zsírok fogyasztása betegségekhez vezethet.
  • Próbáljunk olyan étrendet választani, amely telítetlen zsírokban gazdag. Ezek védenek például a szívbetegség kialakulása ellen, a telített zsírok viszont fokozzák az érelmeszesedés veszélyét.
    A vörös húsokban, vajban, sajtfélékben, fagylaltokban, süteményekben és édességekben magas a telített zsírok aránya.
  • A tej és tejtermékek zsírtartalma is magas, de gazdagabbak vitaminokban és ásványi anyagokban.

Vitaminok és ásványi anyagok

Vitaminok, ásványok és lényeges nyomelemek főleg a friss zöldségekben és gyümölcsökben, dióban, hüvelyesekben, húsokban és halakban fordulnak elő. A legtöbb ember a normális étrenddel éppen elég vitamint vesz fel, tehát nem szorul ennek pótlására. (Ha mindenképpen multivitamin-készítményt fogyasztunk, nézzük meg, hogy az kiegyensúlyozott legyen.) Bizonyos állapotokban, például a terhesség és szoptatás időszakában, egyes betegségeknél megnő a nyomelemek/ásványi anyagok iránti igény.

773
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Login



Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!



Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]