Növények sokféle hatóanyaggal – Legyen tisztában a hatóanyagokkal!

1310
HOZZÁSZÓLÁS:

A modern tudomány intenzíven foglalkozik a gyógynövények kutatásával, és ma már a legtöbb növénynek és gyökérnek legalább a fő hatóanyagait ismeri. Ugyanakkor sok gyógynövény hatóanyagainak összetételét még mindig nem ismerik pontosan.

Meg lehet ugyan állapítani, hogy van egy bizonyos hatásuk, de egyelőre még mindig titok, hogy ez milyen anyagokra vezethető vissza.

A gyógynövények legfontosabb hatóanyagait terápiás hatásuk alapján különböző csoportokba osztják:

Alkaloidák: Ezek olyan anyagok, amelyeknek a kémiai hatása bázikus (= alkáli), és ezért a savas anyagokkal szemben állnak. Az alkaloidák sokféleképpen befolyásolják a szervezetet. Hatnak az idegrendszerben, aktiválják a mirigyek hormon-anyagcseréjét vagy stimulálják a különböző szervek, pl. a bél izomzatát.

Ásványi anyagok, vitaminok és nyomelemek: Ezek az anyagok szinte minden gyógynövényben megtalálhatók. Azért olyan jelentősek a szervezet számára, mert a sejtek anyagcseréjében játszanak fontos szerepet. Az ásványi anyagokat, vitaminokat és nyomelemeket kívülről, a táplálékkal együtt kell bejuttatni a szervezetbe, mert ezeket a test maga nem tudja előállítani.

Cseranyagok: A legtöbb gyógynövényben megtalálhatók a cseranyagok. Ezek a sérülésektől védik a növényeket. A fitoterápiában főleg a bőrre és a nyálkahártyára gyakorolnak pozitív hatást. Ott többek között adsztringens, azaz összehúzó hatást fejtenek ki, így enyhítik a gyulladásos folyamatokat, és hozzájárulnak a bőr és a nyálkahártyák regenerációjához.

Flavonoidok: Ezeknek a növényi hatóanyagoknak a csoportja számos, hasonló kémiai összetételű anyagot foglal magában. Flavonoidokban gazdagok pl. a konyhai fűszernövények, a zöldségek és a gyümölcsök. Ezek a hatóanyagok sokféle tulajdonsággal bírnak. Főleg a betegségek megelőzésére és az egészség megőrzésére szolgálnak. A flavonoidok más anyagokkal, pl. vitaminokkal vagy nyomelemekkel együtt hatnak, miközben gyakran kölcsönösen erősítik vagy kiegészítik egymás hatását. Antioxidáns erősségük vitathatatlan!

Glükozidok: Ezek az anyagok biokémiai szempontból a cukorvegyületekhez sorolhatók. A növényvilágban nagy számban képviseltetik magukat, és különböző hatásokat fejtenek ki a testben.

Illóolajok: Olyan növényi olajok, amelyeknek erős az aromája. Különböző mennyiségben vannak jelen a növényekben. Az olyan növények, mint a rozmaring, a kakukkfű vagy a zsálya, különösen jellegzetes, aromás illatot árasztanak, ami magas illóolaj-tartalmukra vezethető vissza. A növényi olajok különböző anyagokból tevődnek össze, amelyek a szervezetben a legkülönfélébb hatásokat váltják ki. A legtöbbjük gyulladásgátló, csíraölő és immunerősítő tulajdonságokkal bír.

Keserű-anyagok: Erősen keserű ízű növényekben találhatók, pl. a cickafarkban, a fehér ürömben (vermutban), gyömbérben vagy a gyermekláncfűben. Ezek az anyagok főleg az emésztőrendszert serkentik, és ezért előszeretettel alkalmazzák őket a gyomor-bél rendszer zavarai, valamint epe- és májbajok esetén.

Nyálkaanyagok: Olyan kémiai vegyületek, amelyek vízzel együtt a nyálkahártyákon védőréteggé duzzadnak. Így főleg a légutak, valamint az emésztőrendszer nyálkahártyáin fejtik ki gyógyító hatásukat.

Szaponinok: Ezek az anyagok a glükozidok egyik alcsoportját alkotják. Ezeket is sokféle gyógycélra használják, mivel gyulladásgátló, hurutoldó és anyagcsere-serkentő tulajdonságokkal bírnak.

1310
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]