A bioritmusról bővebben

1392
HOZZÁSZÓLÁS:

Mindannyiunk szervezetében végbe mennek bizonyos ritmikus tevékenységek. Gondoljunk itt például az idegsejteknek a másodperc század vagy ezred része alatt periodikusan ismétlődő tevékenységére, a ritmikusan verő szívre, a légzésre, a 30 másodpercenként összehúzódó bélizomzatra vagy az óránkénti részleges testi funkciókra. Sőt a felsorolás kiegészíthető testünk napi, heti, havi és éves ritmikus tevékenységével is…

A nagyobb ritmikus változások számunkra különösen érdekesek, ezekbe ugyanis tudatosan be tudunk avatkozni, és egy-egy napot, hetet, hónapot vagy évet úgy tudunk alakítani, hogy az testünk ritmusának megfeleljen.

Az életfolyamatok időbeli rendszerét „időalaknak” is nevezzük. Itt elsősorban a változó életkörülmények folyamatáról van szó, amelyhez minél jobban igyekszünk alkalmazkodni, hogy a szervezet szabályozásra fordított energiáját ne pazaroljuk el.

A napi ritmuson belül megvan például a fizikai és szellemi munka, valamint a pihenés ideje. Adott bizonyos tápanyagok felvételének, valamint azok megemésztésének az ideje is.

Ha a szervezetünk által megkövetelt ritmusnak tartósan ellenszegülünk, előbb vagy utóbb testi vagy szellemi összeomlás következhet be, illetve az anyagcserében is zavarok léphetnek fel!

A szervezet igényeit egyfajta ajánlásnak is tekinthetjük, vagyis, hogy mit és mikor tegyünk!
Kiderült például, hogy heti ritmusunk akkor lesz igazán jó, ha pontos, hetente ismétlődő időszakokban a szervezetünket feladat elé állítjuk, például részleges böjtnapot tartunk. A salaktalanító kúrák is valóban akkor a leghatásosabbak, ha „megfelelő” évszakban végezzük őket. Az is egyfajta ritmusnak számít, ha a fogamzóképes nők közvetlenül a havivérzés után felépítő tréningprogramot tartanak.

A napi, havi és éves ritmus endogén ritmusok, ami azt jelenti, hogy velünk született óraként viselkednek!

Ezek a belső órák igazodnak a nappalok és az éjszakák, a holdfázisok és az évszakok változásaihoz, átállítják szervezetünket.

A napi ritmus például nagyon erősen él és érvényesül bennünk, szabályozása a nappalok és az éjszakák változásaival függ össze. Mindenki tudja, hogy ez a szabályozás nem mindig problémamentes, különösen, ha szervezetünk hirtelen idő-eltolódásoknak van kitéve.

A biológiai viselkedés különleges átállításaihoz időmeghatározó tényezők sietnek segítségül. Ilyenek például a napfelkelte és a naplemente, az UV-fény ugrásszerű növekedése kora tavasszal, illetve ugrásszerű csökkenése ősszel.

Ezek a jelek hatnak az ösztöneinkre. Ezekben az időszakokban ajánlatos minél többet a szabadban tartózkodnunk, hogy a természet változásait közvetlenül érzékelni tudjuk.

Vannak olyan időpontok is, amikor ösztöneinket fejleszthetjük, anélkül, hogy nagyon át kellene gondolnunk, hogy csináljuk a dolgokat helyesen.

A heti ritmus reaktív ritmus:

Ez a hétnapos ritmus többé-kevésbé velünk született. E ritmus kiváltásához azonban egyfajta ingerre van szükség.

Érdemes is ilyen ingereket közvetítenünk a szervezetünk felé, ugyanis szervezetünk összhangba kerül a munka és a szabadidő, tehát a hétfőtől vasárnapig tartó időszak ritmikusságával. Ha ezt sikerül megvalósítanunk, minden sokkal könnyebben megy majd.

1392
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]