Miért és hogyan csökkentsük le cukorfogyasztásunkat?

1152
HOZZÁSZÓLÁS:

Sok mindenért szeretjük a cukrot. Javítja a hangulatunkat, mert emeli a „boldogsághormon”, a szerotonin szintjét az agyban. Gyorsan juttat energiához, és ráadásul számtalan vonzó formában áll rendelkezésre: csokoládék, sütemények, jégkrémek serege hívogat bennünket a boltok polcairól. Ha rossz a közérzetünk, fáradtak vagyunk, természetes és végül is pozitív megoldás megenni egy szelet csokoládét, ráadásul olcsóbb is, mint terápiára járni.cukor-csapda-cukorbetegseg

Mindezeket tudomásul véve következzen néhány nem túl jó hír.

A cukor ártalmas hatásai

Legtöbben túl sok cukrot fogyasztunk. Az a helyzet, hogy a cukor hamarosan az egyik leggyakoribb ártalmas anyaggá lép elő, mely szervezetünkbe kerül. A cukor az első számú öregedést meggyorsító élelmiszer. Mások szerint az egyik legnagyobb egészségrontó tényező a XXI. században, mivel:

1. Emeli a szabad gyökök szintjét. Már 300 g cukor elfogyasztása 140 százalékkal emeli meg szervezetünkben a szabad gyökök arányát.

2. Rossz hatással van az immunrendszerre. Szükség esetén egy átlagos fehérvérsejt 14 mikrobát tud elpusztítani egy óra alatt, míg akkor, ha 100 g cukor hatásának tesszük ki, ez az érték visszaesik napi 1,4-re, ráadásul két óra kell hozzá.

Kihagyni a cukrot étrendünkből – ez a méregteienités egyik alapvető lépése. Persze ez nem azt jelenti, hogy minden édességről le kell mondanunk. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma legújabb kutatásokra hivatkozva megadja a még biztonságos napi cukorfogyasztást: ez 40 g.

Ha valaki képes erre az értékre vagy ez alá csökkenteni cukorfogyasztását, egészségi állapotában hatalmas javulás következik be, vagyis több energiája lesz, mint valaha, ritkábban betegszik meg, testsúlyát könnyebben tudja kordában tartani, és bőre kevésbé fog ráncosodni. Meggyőző? Íme, a módszer, amivel elindulhatunk.

Hogyan csökkentsünk egészséges szintre a cukorfogyasztásunkat?

A cukor étrendünkből való kiiktatásának alapvető feltétele, hogy pontosan megtudjuk, mely ételek tartalmazzák.

A cukormennyiségnek, amit megeszünk, pusztán 30 százaléka származik olyan édességekből, mint a csokoládé, a cukorkák vagy a cukros levek. A többi rejtett forrásokból érkezik szervezetünkbe. Ilyen például az alacsony zsírtartalmú joghurt (egy normál zsírtartalmú 8 g-ot tartalmaz) vagy egy üveg narancslé (körülbelül 20 g).

Elsó lépésként azonosítanunk kell, honnan kerül a cukor szervezetünkbe. Mindig nézzük meg a megvásárolni kívánt élelmiszereken lévő feliratot, tartalmaz-e hozzáadott cukrot. Bármi, aminek 20 g-nál nagyobb a cukortartalma, magas cukortartalmúnak minősül.

Ha nem jelölik a cukrot, fussuk át az összetevőket, a cukor más elnevezések mögött is megbújhat, úgymint dextróz, maltóz, glükóz (minden, ami „-óz” végződésű), de ezeken kívül lehet kukoricaszirup és malátakivonat fedőnév alatt is.

Ha ezek közül valamelyik egy élelmiszer első három összetevője között szerepel a címkén, vagy kettő közülük előfordul az élelmiszerben, annak nagy valószínűséggel túl magas a cukortartalma. A következő néhány hétben ezeket ki kell iktatnunk ételeink közül, mivel meg akarjuk tömi a „cukorspirált”, amelynek az az oka, hogy ízlelésünk számára az édes a legkedvezőbb íz, és minél több édeset érzünk, annál hajlamosabbak leszünk ragaszkodni hozzá.

Ha tíz napig tartózkodunk a túlzottan cukros ételektől, ez a függőség alábbhagy, és kevesebb cukormennyiség is ugyanazt az élvezetet nyújtja majd, mint korábban a több.

1152
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]