Napi kalóriaszükséglet – Tudjuk meg, mennyit kell ennünk!

1539
HOZZÁSZÓLÁS:

A napi kalóriaszükséglet olyan szám, amely – ha ügyelünk rá – nagyban befolyásolhatja egészségünket. Csak kevesen tudják pontosan, mennyi kalóriára is van szükségük – pedig könnyen kiszámítható a napi kalóriaszükséglet, ha a kilogrammban vett testsúlyt megszorozzuk – az aktivitási szinttől függően – 28-33-mal.

Mennyit is eszünk valójában?

Sokan szinte egész nap majszolgatnak, és észre sem veszik, milyen sok táplálékot vesznek így magukhoz.

Az esetek döntő részében sokkal többet eszünk a szükségesnél!

Egy tökéletes világban pontosan annyit ennénk, amennyi a testünk üzemanyaggal való ellátásához szükséges. Ha biztonságos fogyásra törekednénk, napi 500 kalóriával (kcal) ennénk kevesebbet a szükségesnél. Valójában azonban sokan 100-1000 kcal-val is többet fogyasztunk el a kelleténélminden áldott nap.

Az egészségünk érdekében létfontosságú lenne, hogy meghatározzuk és elfogadjuk napi táplálékszükségletünket és azt is, hogy túllépjük-e, vagy sem!

Ennek nyilvánvalóan az az oka, hogy a túl sok evés hízáshoz vezet, és a túlsúly felszedése az egyik legrosszabb dolog, amit a szívünk kárára megtehetünk. Valamivel kevésbé kézenfekvő az az ok, hogy aki túl sok kalóriát fogyaszt, az rendszerint egészségtelen ételeket (is) eszik, amelyeknek jóval magasabb a kalóriatartalma a természetes állapotú élelmiszerekénél, mivel jellemzően sok cukrot vagy zsiradékot tartalmaznak.

Könnyű dolog túl sokat enni, és ha megeszünk eggyel több szelet sajtot itt, meg még egy adag húst ott, vagy egy zacskó chipset „csak most az egyszer”, a sok kis többlet könnyen súlygyarapodáshoz vezethet!

A kalóriaszámlálással bíbelődni azonban nem a legjobb módszer arra, hogy a táplálékbevitelt összhangba hozzuk szervezetünk energiaigényével!

Sokkal célszerűbb megváltoztatni a fogyasztott ételek típusát. Szinte lehetetlen túl sok kalóriát bevinni, ha sok zöldséget és gyümölcsöt eszünk. Ráadásul a nyers terményekben gazdag étrenddel sok vitaminhoz, ásványi anyaghoz, antioxidánshoz és egyéb, az egészséghez nélkülözhetetlen anyaghoz is juthatunk.

A nők többségének 2000 kcal-nál kevesebb is elegendő a jó egészséghez – A férfiaknak átlagosan 2550 kcal-ra van szükségük. Ez nagyjából a következőképpen oszlik meg: 3-500 kcal reggelire, 5-600 kcal ebédre, 6-700 kcal vacsorára, továbbá napi két-háromszori „nassolás”, alkalmanként 1-200 kcal-val.

A napi kalóriaigény azonban nem állandó érték, hanem idővel változhat: Ha többet mozgunk, betegségből vagy sérülésből lábadozunk, vagy stresszes időszakot élünk át, szervezetünknek több tápanyagra lehet szüksége. Aki viszont fogyott, annak valószínűleg kevesebb energia kell szervezete fenntartásához, mint régen.

Mindebből az a fontos, hogy a felnőtteknek tisztában kell lenniük azzal, mennyi táplálékra van szükség naponta az optimális egészséghez, energiához és testsúlyhoz. A számon tartásra a kalóriamennyiség meghatározása volna a legpontosabb módszer, csakhogy a marhasültre nincs rányomtatva a kalóriatartalma, és különben is, ki akarja az egész életét azzal tölteni, hogy minden egyes falat kalóriatartalmát kiszámolja és nyilvántartja?

A legjobb módszer így a vizuális megítélés lenne ⇒ Ez azt jelenti, hogy meg kell tanulnunk, mit ér – például – egy szelet kenyér vagy egy közepes alma. Az adagok méretének megbecsüléséhez útmutatók segítenek.

Igazából nincs más dolgunk, mint a szükségleteinkhez igazítani ételeinket!

1539
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]