Nassolás étkezések között

1234
HOZZÁSZÓLÁS:

Az indiai Ajurvéda, mely “minden egészségtudomány egyik legrégebbike”, úgy tartja: Enni, mielőtt még a korábbi ételt megemésztettük volna, a betegségek kialakulásának egyik fő oka lehet.

A következőkben nézzük meg a legáltalánosabb okokat, hogy miért esznek az emberek a főétkezések között:

  • Stresszes, zaklatott életvitel
  • A kívánás, mely a feldolgozott, finomított és szépen becsomagolt termékek széles kínálata miatt keletkezik
  • Kényelem, hiszen egész nap kaphatóak a fast food ételek (kevés tápértékkel)
  • Az elfogyasztott étel nem csillapítja az éhséget, ezért újabb “étvágy” keletkezik
  • Érzelmi okokból való táplálkozás, vigasztalásképp, a belső félelem és bizonytalanság elnyomására

A fenti okok egyike vagy akár több is, hozzájárult a mai lakosság többségének rendszertelen étkezési szokásaihoz.

Általánosságban igaz:

Minél feldolgozottabb egy élelmiszer, annál kevesebb benne a tápanyag, ezért annál többet kell ennünk belőle, hogy testünk napi tápanyagszükségletét biztosítsa. (Megjegyzés: A táplálék-kiegészítők nem helyettesíthetik a valóságos ételt, hisz nem adhatják a jóllakottság érzését, mely az étkezés velejárója, nélkülözhetetlen a szervezetnek, hogy sikeresen emészthesse meg és vehesse fel a tápanyagokat.)

A rendszertelen étkezés, többek között az étkezések közötti “csipegetés”  akár teljesen is felboríthatja a szervezet érzékeny bioritmusát.

A szervezet legtöbb hormonkibocsátása az étkezés, alvás és ébrenlét rendszeres ciklusaitól függ. Például az epe és a bélnedvek létrejötte, amelyek a táplálék lebontásáért felelősek, természetes csúcspontját délben éri el – Tanácsos lenne a legnagyobb étkezést ekkor megtenni.

Ezzel ellentétben a szervezet emésztési képessége a reggeli és esti órákban jelentősen kisebb. Ha az ebéd tényleg csak könnyű snackből áll, az epehólyag nem tudja a teljes mennyiségét a belekbe üríteni. Mivel tehát az epehólyag csak kevés epét ürít ki, az epehólyag nem tud kiürülni, amely megnöveli az epekőképződés kockázatát.

Emlékeztetőül: az epehólyag természetes módon arra van programozva, hogy délidőben adja le a legtöbb epét

Ezen felül, a délben elfogyasztott fast food ebédek tápanyaghiányhoz vezetnek, amely sokszor abban fejeződik ki, hogy kedvünk támad olyan ételt vagy italt elfogyasztani, amely gyors energia-löketet ad.

Ezek pl. az édességek, a fehér lisztből készült pékáru, a kenyér és a tészták (a szénhidrátok úgy működnek, mint a fehér cukor), a csokoládé, kávé, fekete tea, édes italok, stb.

Az étkezések közötti nassolás állandó vágya nagyon kiegyensúlyozatlan emésztésre és anyagcsere-működésre utal:

Ha étkezés után egy vagy két órával úgy dönt, hogy eszik valamit, akkor arra kényszeríti a gyomrát, hogy az előzőleg elfogyasztott ételt félig megemésztve otthagyja és hozzáfogjon az újonnan érkezett étel emésztéséhez. A korábbi étel elkezd rothadni, bomlani, az emésztőrendszer méregforrásává válik. Ezáltal a frissen beérkezett táplálékhoz nincs kellő mennyiségű emésztőnedv, tehát azt is csak félig emésztjük meg.

Amíg a szervezet az egyik ételt emészti, egyszerűen nincs rá lehetősége, hogy elég epét és más emésztőnedveket állítson elő az új étel megemésztésére. Ha ez a stop-and-go módszer gyakran megismétlődik, az egyre több méreganyag, ugyanakkor egyre kevesebb tápanyag képződéséhez vezet.

Mindkét állapot az epesók mennyiségének csökkenését és a koleszterintermelés növekedését eredményezi. Ennélfogva a szervezetnek nincs más választása, mint epeköveket gyártani. Ha ismét önre tör a farkaséhség, legyen óvatosabb, törje meg az ördögi kört. Figyelje meg a teste jelzéseit, ha kellemetlenséget érez. Kérdezze meg magát, mit is kíván a szervezete valójában. Ha édességre vágyik, egyen inkább gyümölcsöt.

Sok embernél az éhség a kiszáradás jele. Lehet, hogy egy vagy két pohár víz már elég is a jobb közérzethez. Törődjön azzal, hogy erőteljes és tápanyagban dús ebédet egyen! Feltételezve azt, hogy teljesen kiürítette a májából az epeköveket, teste idővel a főétkezésekből meg fogja kapni a kellő mennyiségű tápanyagokat, és szinte minden szükségletét fedezni tudja. A farkaséhség és az ebédek közötti csipegetés is meg fog szűnni.

1234
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]